To go with Ella's black coffee


La cererea publicului vizitator de bucătărie, nu şi dacă nu iti plac deserturile foarte, foarte dulci, ea este prajitura cu caramel şi ciocolată. Se iau 2 conserve de lapte condensat - de la un magazin orientat mijlociu, arab, libanez, turc, ce găseşti, li se scot etichetele şi se pun la fiert într-o cratiţă cu fundul gros şi eventual învelite într-un ştergar, timp de 3 ore. După ce se răcesc se desfac şi iată e gata crema de caramel. E simplu dar numai dacă o prepari cu o zi inainte, altfel apare tentaţia "hai că poate merge şi doar două ore la fiert". Nu, nu merge.

De ce am începutul cu mijlocul prăjiturii nu ştiu însă voi continua cu sfârşitul: glazura de ciocolată are ciocolată neagră de menaj şi unt, topite împreună pe bain marie. Blatul e făcut din biscuiţi digestivi daţi prin maşină - sunt perfecţi Digesta de la Dobrogea - şi unt topit.
Tot ce va trebuie, mai exact:
200 gr biscuiţi digestivi
185 de grame de unt topit
două conserve mici (max. 400 gr) de lapte condensat
cam 150 gr de nuci (doar tăiate un pic, nu măcinate)
200 gr ciocolată neagră
50 gr unt

Primul strat, blatul, se aşează în tavă şi se lasă la rece să se întărească un pic. Între timp se prăjesc uşor câteva nuci - aşa, cât să înceapă să li se simtă mirosul - şi se amestecă în caramel, care se pune peste blat.

Deasupra se aşează glazura de ciocolată şi gata prăjitura. Gustul îi seamănă un pic cu cel al unei prăjituri tradiţionale datorită blatului care, după părerea mea, e cea mai bună parte din ea, alături de nucile alea prăjite din caramel. Sigur că e minunat şi caramelul dar e extrem de dulce dar, dacă va place, knock yourselves out. Eu îi pun alături o cafea fierbinte şi neagră, singurul fel în care pot duce o felie până la capăt.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.