d'Eivissa



O tartă dulce şi racoroasă pentru o zi caldă ca o vară, din Ibiza, pamanat catalan. Cu mentă, anason şi - în versiunea autentică - mató, brânză de capră. Aici am folosit brânză proaspătă de vacă, home-made, că e mai bună, mai dulce şi mai rewarding. Starring, pentru blat:

280 de grame de făină
1 linguriţă de seminţe de anason
60 ml de lichior de anason -
Pernod, Sambuca, mastică sau Ouzo, în cazul de faţă
60 ml ulei de floarea soarelui
una-două linguri de apă, după caz


iar pentru compoziţie:
400 de grame de brânză proaspătă de vacă
3 ouă
250 de grame de zahăr
coajă rasă de pe o lămâie
câteva frunze de mentă proaspătă  


Se pun la fiert 3 litri de lapte de vacă integral, proaspăt. După ce fierbe se pun câteva picături de lămâie cât să se "taie"; se mai lasă câteva minute pe foc şi se strecoară zerul printr-un tifon  întins într-o strecurătoare. Se lasă cam jumătate de oră să se scurgă bine, amestecându-se din când în când.


Meanwhile, pentru blat, se cerne făina într-un castron mai mare, se adaugă uleiul, seminţele de anason zdrobite, ouzo, şi se amestecă. Se adaugă apa, câte puţin, până când aluatul capătă o consistenţă normală - nici prea lipicios, nici prea îndesat, numai bun de întins şi pus în forma de tartă:


Pentru compoziţie, zahărul şi coaja de lămâie se freacă împreună; brânza se freacă un pic (sau un pic mai mult, dacă vrem o textură mai fină) cu o lingură de lemn;  se adaugă ouăle şi zahărul cu coaja de lămâie şi se amestecă bine. Se adaugă frunzele de mentă şi se toarnă în formă de tartă.


După 30 de minute la 180 de grade e cam gata. Nu trebuie să se rumenească ci doar să se "aşeze" un pic, cât să se lege compoziţia adică.


Flaó eivissenc se serveşte pudrată cu puţin zahăr şi numai după ce s-a răcit complet.  


(din "Authentic recipes celebrating the foods of the world", ediţia despre Barcelona).
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.