Yaourt aux pruneax




Iaurtul cu prune uscate e dulce-acrişor, parcă un pic afumat - cu toate că prunele sunt uscate natural, fără fum - şi se face foarte uşor fie la iaurtieră sau old school, într-un vas călduţ bine prins între ştergare. E nevoie doar de:

150 de grame de prune uscate (fără sâmburi)
4 linguri de lapte condensat
850 ml de lapte de vacă
o lingură de iaurt simplu de vacă



Prunele se spală bine, se opăresc după care se lasă în apă rece câteva minute. Se scurg, se curăţă de sâmburi şi se taie mărunt, după care se adaugă la iaurtul (maiaua) amestecat cu laptele condensat.


Laptele se fierbe şi apoi se răceşte până undeva la temperatura corpului. Dacă e pasteurizat e suficient să se încălzească până acolo. Se adaugă apoi câte un pic la amestecul cu prune, se omogenizează  şi se pune  în borcane sau într-un vas cu pereţi groşi - de exemplu o ulcică de lut.


În varianta cu iaurtieră, borcanele se lasă undeva în jur de 10 ore după care se dau la rece. În varianta unui vas, aceste se acoperă şi se înfăşoară astfel încât să îşi păstreze temperatura cât mai mult timp. Se lasă la loc ferit, călduros - dar nu excesiv - după care se pune, de asemenea, la frigider sau beci, după posibilităţi.


După minim 3-4 ore de stat la rece iaurtul se poate consuma. Ţine câteva zile bune, probabil cam o săptămână - deşi din acelaşi motiv din care nu pot preciza eu s-ar putea să nu aflaţi mai exact nici voi..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.